1r Premi a l’article de divulgació

1r Premi a l’article de divulgació

Jordi Castellano ha guanyat el premi al millor article de divulgació/investigació 2017 del concurs anual organitzat per IFMA (Associació Internacional de Facility Management).

Article premiat:
“Estudi d’Indicadors d’energia per al Desenvolupament de Benchmarketing Energètics consum Hotels”

L’article estableix indicadors de consum energètic en hotels de clima temperat per a la realització de benchmarketings que permetin obtenir dades comparables de consum d’energia entre diferents hotels de les mateixes característiques a nivell mundial.

Aquest estudi pretén ajudar dissenyadors, promotors, constructors i propietaris a establir pre-dimensionats de consums energètics per als estudis de viabilitat en inversions hoteleres.

A diferència de la majoria dels indicadors de benchmarketing de consums energètics d’hotels que estan definits per indicadors per superfície construïda, aquest estudi mostra nous indicadors a utilitzar com clients, unitat d’habitació i superfície útil d’habitacions. Aquests indicadors poden ser molt útils per càlculs de costos d’explotació d’un hotel i la seva repercussió per client i habitació. Així mateix la metodologia utilitzada en aquest treball mostra la importància per al desenvolupament d’estudis de benchmarketing de paràmetres com la tipologia d’hotel, la zona climàtica, la qualitat de l’hotel, si és de temporada o no i sobretot, la superfície construïda. Aquest paràmetre pot arribar a produir una desviació bastant important degut a que les zones comuns poden no ser comparables entre els diferents hotels. D’altra banda és important definir quines dades o mesures s’han tingut en compte per obtenir el valor final de superfície construïda.