Les altes temperatures, una crida a la implantació contundent d’un model de societat sostenible

L’Informe sobre l’estat del clima a Espanya 2021 que s’ha presentat recentment recull els episodis càlids com un dels elements més característics. Entre els successos extrems de l’any passat es destaca la onada de calor de mitjans d’agost, que va registrar 4ºC per sobre de la mitjana i es va convertir en la més intensa de la sèrie històrica.

L’any passat va ser molt càlid i sec a la Península però el més significatiu és la acumulació d’anys càlids en el que portem de segle. És la primer vegada que durant vuit anys consecutius es donen temperatures per sobre de la mitjana.

Les onades de calor (tres dies consecutius amb temperatures superiors a un determinat llindar) està augmentant. Sense comptar les altes temperatures que estem vivint aquest juny de 2022, des de 1975 Espanya ha patit 10 onades de calor el mes de juny, i cinc d’elles han passat des de 2011.

El canvi climàtic és una evidència cada vegada més palpable que ens porta cap a una necessitat inexorable d’adaptar el comportament individual i social (des del consum, les pràctiques empresarials i les dinàmiques domèstiques) a un model que doni prioritat a la sostenibilitat, l’eficiència energètica i la minimització de la contaminació. És a dir, un model sostenible amb el nostre entorn i medi ambient.

Tags: canvi climatic, model sostenible, negoci sostenible, onada calor, societat sostenible