Curs d’execució d’obres sota els criteris de Passivhaus

Curs d’execució d’obres sota els criteris de Passivhaus

L’arquitecta tècnica de Green Building Management Helena Garcia ha realitzat la formació “Certified Passive House Tradesperson” sobre coneixements específics d’execució d’envolvents i instal·lacions per a les edificacions Passivhaus.

Passivhaus és la base per la concepció d’edificis de consum d’energia casi nul, (NZEB), model d’edificació a seguir marcat pel Parlament Europeu el 2011.

Els edificis Passivhaus estudien la ubicació, el comportament i l’ús de l’edifici per dissenyar immobles que requereixin una demanda energètica mínima per escalfar-se i refrigerar-se.

Els principis bàsics del model Passivhaus son:

  • L’aïllament: Bons envolvents tèrmics tant per protegir del fred com per impedir l’entrada d’excés de calor.
  • L’eliminació de ponts tèrmics. El bon disseny i l’ús de sistemes de ruptura de ponts tèrmics (RPT) permeten disminuir les pèrdues d’energia.
  • El control de les infiltracions no desitjades de l’aire exterior per fer una ventilació mecànica i escalfar l’edifici mitjançant un recuperador de calor.
  • Ventilació mecànica amb recuperador de calor: És la peça clau dels edificis passius. Aquests sistemes aprofiten les propietats psicomètriques com la temperatura i la humitat de l’aire interior i les transfereixen a l’aire net de l’exterior, fet que permet tenir aire net a l’interior sense necessitat d’obrir les finestres.
  • Bons tancament i portes i finestres de qualitat per evitar pèrdues de calor.
  • Optimització de la calor solar i de la calor interior. La orientació de l’edifici i la protecció solar ens permeten optimitzar l’energia solar, maximitzant les entrades solar a l’hivern i minimitzant-les a l’estiu. La calor interior produïda pel mateix calor humà o els electrodomèstics també s’aprofiten per reduir la necessitat de demanda energètica en la climatització.

La Directiva d’Eficiència Energètica de la Unió Europea es va marcar l’objectiu d’implementar al 2020 els edificis de consum d’energia casi nul (NZEB), un repte per tots els agents del sector de la construcció han d’adaptar-se pel compliment de les exigències normatives.

 

Tags: edifici passiu, formacio, NZEB, passivehaus