Helena Garcia dissenya la coberta d’una sala de teatre polivalent a Thille-Boubacar (Senegal)

L’arquitecta tècnica de GBM ha participat en un projecte de cooperació internacional que ha consistit en el disseny i construcció d’una sala de Teatre polivalent a Thille-Boubacar, al nord del Senegal. El projecte va començar fa dos anys impulsat per la Cia Cap de Pardals juntament amb l’Associació Terram i ha finalitzat aquest febrer del 2017. La construcció s’ha realitzat íntegrament amb productes locals i ha comptat amb l’ajuda tant d’artesans de la zona com d’altres organitzacions catalanes.

L’Helena ha estat l’encarregada de dissenyar i ajudar a construir la coberta de la sala del teatre, i ho ha fet a partir de materials de fusta, que és la seva especialitat i un material altament sostenible. La coberta es va realitzar amb fusta d’Eucaliptus, un dels arbres que representa una gran dificultat en aquest tipus de projectes però que té unes òptimes característiques.

L’Eucaliptus creix en forma d’espiral i si no passa per un procés d’assecament adequat pot trencar-se internament i esdevé inservible. En canvi si el càlcul de l’estructura i el tracte de la fusta es fan degudament l’Eucaliptus resulta ser un dels arbres més durs i resistents. La utilització d’aquesta fusta ha permès dissenyar una sala diàfana que no requereix d’un pilar central.

En un inici el projecte l’encapçalava la Cia Cap de Pardals que amb l’ajuda d’una beca tenia l’objectiu de viatjar a Thille-Boubacar per oferir representacions de teatre d’ombres. Gràcies a la implicació de l’associació Terram, entre altres col·laboradors, el projecte ha crescut fins a tal punt d’aconseguir el finançament necessari per construir una sala de teatre polivalent a la ciutat Senegalesa que serà gestionada per una companyia de teatre local.