L’Alt Empordà compta amb el primer hotel europeu amb dos certificats de sostenibilitat LEED

L’Hostal Empúries situat davant de la platja de Portitxol de L’Escala va obtenir el certificat de sostenibilitat LEED Gold l’any 2011 al fer l’ampliació de l’hotel, i enguany se’ls ha concedit el certificat LEED Silver amb la reforma de la part antiga de l’edifici. Aquest certificat, gestionat per la consultoria Green Building Management amb seu a Girona, i que avala l’eficiència i la sostenibilitat de la gestió i el manteniment de l’edifici ha convertit l’Hostal Empúries en el primer hotel d’Europa amb dos certificats LEED.

La sostenibilitat s’ha convertit en un element clau de competitivitat per als serveis turístics, ja que, tal i com afirmen gerents del sector turístic, el 70% dels turistes tenen en compte el nivell de sostenibilitat a l’hora de triar un destí i un allotjament. Aquesta demanda troba resposta en cada vegada més empreses del sector que aposten per un nou model de desenvolupament donant valor a conceptes com l’eficiència energètica, la reducció del consum o l’aprofitament dels recursos en el marc de les seves activitats i estructures.

El certificat internacional de sostenibilitat LEED es va crear l’any 1998 als Estats Units per una organització sense ànim de lucre per tal de regular i garantir el nivell de sostenibilitat dels edificis i del seu entorn. Aquest certificat avalat per a tercers es basa en l’anàlisi del cicle de vida dels edificis i té en compte aspectes com la localització sostenible de l’immoble, la gestió eficient de l’aigua, l’eficiència energètica, el nivell d’emissions contaminants, la qualitat de l’ambient interior i la innovació en el disseny. Hi ha diverses categories d’aquesta certificació (LEED, LEED Silver, LEED Gold i LEED Platinum) avaluant cada projecte a través d’un sistema de punts que contempla els diversos aspectes de sostenibilitat.

L’aplicació d’aquests criteris en l’edificació sostenible responen a una responsabilitat social i determinen un posicionament empresarial, però també impliquen un estalvi econòmic a causa de la reducció de les despeses de gestió i manteniment de l’edifici que comporten. Un estudi del Consell de Construcció Verda a Espanya afirma que el cost que pot suposar obtenir el certificat de sostenibilitat LEED és d’un 2% de mitjana. Aquesta inversió es recupera en un període aproximat de 2 anys gràcies la reducció del consum energètic i l’aprofitament dels recursos que permet aquesta gestió sostenible. A més, les construccions amb aquest certificat redueixen una mitjana del 35% el consum energètic, un 30% del consum d’aigua i un 69% dels residus de construcció.

L’Hostal Empúries és el primer hotel de l’Estat espanyol amb aquesta certificació sostenible. A Catalunya, una vintena d’edificis (oficines, habitatges, indústries) compten amb el certificat LEED, quatre dels quals es troben a les comarques gironines. Green Building Management és la primera consultoria de l’Estat que compta amb un assessor (Jordi Castellano) acreditat per gestionar els certificats de sostenibilitat LEED, BREEAM (en totes les seves tipologies) i VERDE.

Green Building Management, creada el 2012, és una consultoria i gestora de la sostenibilitat que té per objectiu la promoure l’equilibri entre els valors econòmics, socials i ambientals en l’edificació.