La cotització de l’aigua a Wall Street. Com pot afectar al sector de la construcció?

Fa unes setmanes es va publicar l’inici de la cotització en el mercat de futurs de Wall Street.  Per ser precisos, el que ha començat a cotitzar no és l’aigua en si, sinó els drets d’ús.
Per exemple, si una fàbrica A no ha d’utilitzar tots els seus drets de consum d’aigua pot mercat vendre-la a una fàbrica B perquè els excedents es poden dur a mercat.

Estats Units, que té un clima similar Espanya en gran part dels seus territori, pateix cada vegada més períodes de sequeres que cada vegada són més llargs. Per gestionar millor l’escassetat i garantir el subministrament futur, al país nord americà s’han desenvolupat aquest tipus de mercats. Segons Gonzalo Gonzalo Delacamara, director d’Economia de l’Aigua a l’Institut IMDEA en les seves declaracions a EL PAÍS “Els mercats de drets poden ser una eina de conservació, si s’utilitzen bé. En teoria, el que s’està fent és generar incentius perquè la gent sigui més eficient perquè els drets excedentaris d’aigua els pot portar a el mercat “.

Com pot afectar el sector de l’edificació que l’aigua comença a cotitzar? El promotor o propietari d’edificis amb gran consums d’aigua, com hotels o algun tipus d’indústria, estarà més interessat en consumir menys aigua de la que té dret, primer per abaratir costos i segon per poder vendre els drets de consum que no ha utilitzat.

Les actuacions per a ser més eficients en el consum d’aigua, es podrien dividir en tres camps. El primer és l’eficiència dels aparells que consumeixen aigua (aixetes, dutxes, electrodomèstics més eficients i reg controlat).
El segon és la reutilització de les aigües grises i / o pluvials per al reg de jardins i descarregues de vàters, refrigeració industrial.
I el tercer és el control del consum per generar consciència i el control de fuites. Amb l’aplicació dels 3 es pot arribar a més d’un 50% d’estalvi en comparació a el consum d’edificis que no inclouen aquestes mesures.

Amb el projecte demEAUmed.eu es va monitoritzar el consum d’aigua d’un hotel de 440 habitacions. El consum durant la temporada alta (primavera i estiu) va ser de 128 m3 / dia i en temporada baixa de 67 m3 / dia (tardor i hivern). Arribant a un total de 35.587,5 m3 a l’any. Tenint en compte que el preu per m3 a Espanya és de 2,2 € el cost de l’aigua ascendeix a 78.292,5 € / anuals. Amb les mesures d’estalvi el consum podria reduir-se en fins a un 50%. Amb aparells eficients pot reduir el consum un 35%. Amb el reciclatge de les aigües grises es pot reduir el consum un 20% com a mínim. Finalment amb control de fuites i una monitorització contínua es pot estalviar aproximadament un 5% del consum. Per tant, el preu de la factura podria reduir-se a 39.146,25 € / any en comparació a la situació actual.

Si tenim en compte que amb l’IPC el preu de l’aigua puja un 1,2% anualment l’estalvi durant els 50 anys arribaria a 1.227.209 € com es pot comprovar en el següent gràfic. El període de retorn de la inversió necessària (CAPEX) seria inferior als 8 anys.

 

Si el mercat de l’aigua tindrà un funcionament similar al de carboni, els drets de consum d’aigua no utilitzat podran ser venuts en el mercat. Per tant, si només s’han consumit un 50% dels drets, la venda de el 50% restant podrà aportar un benefici addicional a l’estalvi aconseguit que fa encara més interessant l’aplicació de mesures de baix consum. A més, el període de retorn de la inversió seria inferior a 8 anys.

En GBM comptem amb un equip de professionals que aquesta esperant ajudar-te en reduir el consum d’aigua de la teva edifici.

 

  • On 22 de desembre de 2020
  • 0 likes
Tags: aigua mercat valors, aigua wall street, estalvi aigua